به قلم دامنه : به نام خدا.  فهم، علم، معنا. در مشتاقی و مهجوری» اثر آقای مصطفی ملڪیان (ڪه سال ۱۳۸۵ مطالعه و یادداشت‌برداری ڪردم) می‌توان از این سه مفهوم: فهم، علم، معنا  بیشتر سر درآوُرد. فشرده‌ی برداشتم این است:

 

فهم و علم: هر دو پدیده‌اند. پدیده‌‌ی علم محلِ بحث معرفت‌شناسی است، اما پدیده‌‌ی فهم محلِ بحث هرمنوتیڪ. مثلاً خواننده و شنونده، نوشته و گفته‌ی دیگران را فهم می‌ڪند. اما نسبت به بشقاب»، سیگار»، لِنت ترمز» علم دارد. چه برای نفی، چه برای اثبات.

 

بنابرین، به زبان تخصصی اِپیستمولوژی (=معرفت‌شناسی، شناخت‌شناسی، چیستی معرفت) و هرمنوتیڪ (=تأویل و ڪشف) دو علم قرین و نظیر هم هستند.» اولی به عالَم علم و دانستن ارتباط دارد و دومی به عالَم فهم و فهمیدن.

 

معنا: از نظر صاحبِ ڪتاب مشتاقی و مهجوری» ادیان به زندگی معنی می‌بخشند و از نظر او، اگر ڪسی احساس فقدان معنای زندگی بڪند، دستخوش یڪ سلسله نابسامانی‌های روانی» می‌شود.

 

 

برداشت آزاد من از ڪتاب: معنا یا مجعول است (=ساختنی) است و یا مڪشوف (=ڪشف‌شدنی). نظامِ طولی فقط با ڪشف می‌سازد؛ یعنی ڪشفِ معنا در متون مقدس. ولی نظام موزائیڪی با جعل، یعنی ساختن معنای زندگی. به عبارت ساده‌تر: یافتنِ معنا، ساختنِ معنا.

 

مثال: دڪتر ویڪتور فرانڪل بنیانگذار مڪتب لوگوتراپی (=معنادرمانی) قایل به این بود ڪه انسان می‌تواند به زندگی خود معنا بدهد، یعنی با معنابخشیدن، نه با معنایافتن زندگی را به سر برَد.

 

اما آقای مصطفی ملڪیان (دست‌ڪم در این ڪتاب -چنانچه در بالا نوشتم- چون اگر آرای جدیدی درین موضوع داشته باشد من از آن بی‌خبرم) معتقد است : به نظر من ادیان به زندگی معنی می‌بخشند.» این یعنی ڪشف و یافتنِ معنا. نه وماً ساختنِ معنا.

 

اشاره: روشن است ڪه در نگاه صاحب مشتاقی و مهجوری» پرداختن به مسأله‌ی معنا هم در فلسفه‌ی دین، هم در فلسفه‌ی اخلاق و هم در روان‌شناسی مقدور است؛ اما به نظر آقای ملڪیان در فلسفه‌ی اخلاق، مناسب‌تر» است.

مثل حضرت خدیجه پیدا نخواهد شد

خبر فردِ فاسق باید بررسی و تحقیق شود

در «مدرسه‌ی سلیمانی» (۸)

در «مدرسه‌ی سلیمانی» (۷)

در «مدرسه‌ی سلیمانی» (۶)

در «مدرسه‌ی سلیمانی» (۱۰)

در «مدرسه‌ی سلیمانی» (۹)

  ,معنا ,زندگی ,علم ,یعنی ,هم ,به زندگی ,معنی می‌بخشند ,زندگی معنی ,مشتاقی و ,و مهجوری» ,آقای مصطفی ملڪیان

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

سئو و گوگل مَـــن مینویـــسم طــُـــ فقــط بخوان من یه پدرم پژوهشکده مجازی طراحی صنعتی ایران دلاوران پارسی fanusryaneh وب سایت رسمی موستیک گروه زبان انگلیسی متوسطه اول استان بوشهر کتابخانه آنلاین واحه وبلاگ دکتر زهرا کرمی باغطیفونی